LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES
a) ¿Què es una "competència" i quines són les competències bàsiques de primària?
Una competència és el que ajuda a millorar l’ensenyança, ha que siga més competitiva. L’alumnat quan finalitza els sues estudis deu de saber i dominar perfectament aquestes competències establertes en el decret. Una competència és una gran ferramenta que ens ajuda a integrar els aprenentatges i ajuda a que els alumnes puguen ficar-los en marxa, que comproven que el que aprenen serveix per a alguna cosa d’utilitat en la vida. Per altra banda també serveixen per orientar i inspirar l’aprenentatge de l’alumnat.
Les competències educatives es deuen d’assolir en el curs juntament amb els objectius educatius, aquestes competències bàsiques també engloben tot el que passa en l’escola com la organització, activitats extraescolars…
Les competències deuen de estar clares i es deuen de desenvolupar correctament, al final del curs s’avaluaran i es trauran conclusions pertinents. Es deuen d’establir des de el principi de l’educació i que vaja progressant de manera coherent durant la durada de l’educació primària.
Les competències bàsiques de primària són les següents:
1. Competencia en comunicación lingüística
2. Competencia matemática
3. Competencia en el conocimiento y la interacción con el mundo físico
4. Tratamiento de la información y competencia digital
5. Competencia social y ciudadana
6. Competencia cultural y artística
7. Competencia para aprender a aprender
8. Autonomía e iniciativa personal
b) ¿En què consisteix la competència "Tratamiento de la información y competencia digital"?
Consisteix en transformar la informació en coneixement a partir de les habilitats que anem aprenent. A les quals accedirem a traves de les tecnologies de la informació a les que hi podem accedir. Aquesta informació que obtenim, busquem, processem i comuniquem a hem d’utilitzar en distintes fonts i ens distints suports com l’oral, l’imprès... . També requereix que l’alumnat sàpiga dominar els distints llenguatges específics bàsics com el textual, numèric...
També consisteix en que la informació també l’hem de transformar en coneixement a traves de les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació, no tant sols amb diferents llenguatges i amb tècniques especifiques.
Per a ser competent i utilitzar correctament la informació i la competència digital hem d’utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en la seva doble funció de transmissores i generadores d’informació i coneixement. També hem d’utilitzar-les per a traure el màxim rendiment a partir de la comprensió de la naturalesa i el mitja d’operar dels sistemes tecnològics, i del efecte que eixos canvis tenen en el mon personal i socilaboral. Per altra part les hem d’utilitzar per a organitzar la informació, processar-la i orientar-la aconseguir objectius i fins d’aprenentatge, treball i oci prèviament establert.
Com molt bé diu en el Real Decret, hem d’utilitzar habitualment els recursos tecnològics que tinguem disponibles, ja que ajuden a ser una persona autònoma, eficaç, responsable, crítica i reflexiva al seleccionar, tractar i utilitzar la informació i les seues fonts.
c) ¿Com contribueix l’àrea d’educació física a la consecució de la competència "Tractament de la informació i competència digital"?
L’àrea d’educació física pot contribuir en la consecució de la competència del tractament de la informació i competència digital de distintes maneres. Per exemple, el mestre pot utilitzar vídeos per a mostrar als alumnes com es realitzen alguns exercicis, com es pràctica el deport que vol ensenyar, etc. Al igual que aquesta utilització també pot utilitzar fotos per a mostrar diverses parts d’un moviment, aquestes es poden mostrar en un parer o també en un suport tecnològic que permeti mostrar-les.
Altres aspectes que poden utilitzar els mestres per a incorporar informació i competència digital en les seues classes, és fent treballs relacionats en l’assignatura. Poden ser per exemple del cos, com estudiar el cor, els pulmons... de manera que utilitzen un equip informàtic i que busquen, obtinguen, que processen i comuniquen al mestres la informació que se demana. Aquest treball el poden fer a ordinador així l’utilitzen i aprenen a controlar-lo, també poden utilitzar Internet per buscar la informació.
Si un mestre fa aquestes coses està contribuint bastant a que l’alumnat s’implique amb el tractament de la informació i la competència digital.
d) ¿Què continguts i/o criteris d’avaluació relacionats amb la competència digital apareixen en l’àrea d’Educació física de primària?
En els continguts del tercer cicle, encontrem que hem de fer ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, es a dir, per a extraure/obtindre informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea.
Els criteris d’avaluació del tercer cicle ens indiquen que hem d’utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació de forma cooperativa i amb un sentit crític per a obtindre informació relacionada amb la nostra assignatura, i per a crear un intercanvi d’opinions amb l’alumnat d’altres centres docents. És a dir, que hem d’utilitzar les tecnologies per a buscar informació de forma cooperativa i que així al mateix temps, aprenguen a buscar, a obtindre, a ordenar, a extraure conclusions... i que col·laboren entre ells i ho fiquen després en comú, però no tant sols entre els membres del mateix centre, sinó que compartir aquesta informació en altres membres d’altres centres.
Com podem comprovar i està clarament bastant clar, les competències digitals en l’escola, dintre de l’àmbit de l’educació física no apareixen fins al tercer cicle quan els alumnes ja tenen unes certes capacitats per a poder utilitzar les tecnologies i poder fer-ho amb l’àmbit de l’educació física.
Resum i valora breument el paper de l’àrea d’educació física en el desenvolupament de la competència digital.
Les competències bàsiques en l’educació són una gran millora del currículum escolar, ja que gràcies a elles, crec que els mestres i el professorat tenen molt més clar tot el que han de fer.
També és una gran convenient per als pares i mares de l’alumnat, ja que si les observen poden saber el que el seu fill deu de saber al finalitzar el curs, i així fins que finalitze l’etapa escolar. També poden saber com seran avaluats, com se’ls tractarà, etc.
Finalment per a l’alumnat també és un gran convenient, perquè d’esta manera tots els mestres es guien per el mateix patró i més o menys, un alumne de Castelló deu de saber el mateix que un d’un poblet de l’interior.
El paper que pot arribar a fer l’àrea d’educació física en el desenvolupament de la competència digital potser molt important per a l’alumnat, però per desgràcia açò no ocorre. El mestres d’educació física, respecte al que jo he viscut, pense que no es preocupen molt per les noves tecnologies, ells fan el seu paper de mestre basant-se solament en l’educació física pràctica, fer activitats al pati i que seu passen el millor possible. Crec que és una llàstima perquè sinó fora així, l’alumnat a pesar de que aprendrien molt més de les noves tecnologies, també aprendrien molt més sobre l’esport i sobre el cos humà, s’involucrarien molt més i veurien quants deports hi ha i lo interessants que són i que fer per a cuidar-se, com funciona el cos, ja que podrien treballar mitjançant les competències digitals tot tipus de treballs relacionats amb l’esport i el cos humà. Que pena més gran que açò no passe.
Desitge que en algun lloc hi hagen professors que utilitzen les competències digitals per a ajudar a l’alumnat a millorar, tant en les tecnologies com en l’esport.
1 comentari:
Saps com programar les competències? He vist que hi ha editorials que afegeixen , com un pegote, la competència corresponent i crec que no és correcte...
Publica un comentari a l'entrada